måndag 30 maj 2011

Sigtuna Summer IPA

Vi fortsätter att recensera ölen från Systembolagets sommarsläpp. Den här gången är det dags för Summer IPA från Sigtuna Brygghus. Det är en så kallad västkusts-IPA på 7% - alltså en IPA med inspiration från den amerikanska västkusten. Dock är den humlad med humle både från USA (väst) och Nya Zeeland (öst).

Det finns egentligen inte så mycket mer att tilllägga utan jag kör på direkt med en recension!

Färgen är klar och kopparröd med ett relativt litet vitt skum. Skummet lämnar inga rester på glasets insida.

Doften är både humlig och maltig med inslag av såväl citrusfrukter och tallbarr som karamellmalt och kåda. Det är dock inte en superfräsch humlechock utan snarare en halvtrött humlearom och lite för mycket malt för att vara en schysst arom för en IPA.

Smaken är rejält besk med en fin bakgrund av karamellmalt och sötaktig kåda. Det finns inslag grapefrukt, röda bär och tallbarr.

Vätskan är medelfyllig med en relativt låg kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och mjuka.

Nej, det här var inte riktigt vad jag hade väntat mig. Den känns lite trött och slätstruken, dessutom är kolsyrehalten lite väl låg. Kanske hade jag lite för höga förväntningarna, men samtidigt tycker jag att Sigtuna borde kunna bättre än såhär. Dock är det fortfarande ett ganska bra öl.

Betyg? 3,6 av 5. Trevligt, men samtidigt något av en besvikelse.

Pris: 31:50 för 50 cl på Systembolaget.

onsdag 25 maj 2011

Dugges Avenyn Ale

Det var längesedan jag drack något från Dugges Ale- & Porterbryggeri, så när jag fick se att de nyligen hade kopplat på ett fat med Avenyn AleBishops Arms i Karlstad så var jag inte sen att köpa ett glas.

Ölet är en amerikansk pale ale på 5% humlad med Chinook, Cascade och Simcoe. Dags för en recension!

Färgen är grumligt gyllengul med ett två fingrar tjockt smutsvitt skum. Skummet lämnar små rester på glasets insida.

Doften är präglad av humle inslag av grapefrukt och tallbarr men även fruktté. Det finns även en stabil bakgrund av karamellmalt och vissa lätt jästiga inslag.

Smaken är humlebetonad men inte överdrivet besk. Här finns inslag av grapefrukt, mango och tallbarr. Det finns också en lätt jästig ton och en väldigt lätt bismak av knallpulver.

Ölet är lätt till medelfylligt med en relativt låg kolsyrehalt. Bubblorna är små och mjuka.

Hmm... det här var inte så dumt, men det stör mig lite att man känner jästigheten såpass tydligt, dessutom undrar jag vad det beror på att jag känner den där lätta tonen av knallpulver. Det är synd att dessa smaker kommer fram, för i övrigt är det ett riktigt bra öl!

Betyg? 3,5 av 5!

Pris: 66 kr för 40 cl på krogen.

måndag 23 maj 2011

Bocken I Paradiset

Andra ölet ut från Systembolagets sommarsläpp blir Bocken I Paradiset från Spendrups-ägda Gotlands Bryggeri. Förra sommaren bjöd de på Sleepy Bulldog Summer Pale Ale som en del av sommarlanseringen, i år är det alltså Bocken I Paradiset som gäller.

Ölet är en bock i tysk stil humlad med både amerikansk och tysk humle. Med en alkoholhalt på 7,4% får den lov att anses vara ganska stark för att vara en sommaröl. Hursomhelst, jag kör på direkt med en recension!

Vätskan är klar och bärnstensfärgad med ett cirka två fingrar högt smutsvitt skum. Det blir endast lätta skumrester på glasets insida.

Doften har tydliga maltiga inslag med toner av karamellmalt och rågbröd. Det finns även en blommig, gräsig och lätt fruktig humlearom - det är dock malten som står i centrum

Smaken är även den maltig med en markant bitterhet från humlen. Det finns inslag av knäck och rågbröd från malten och blommiga och gräsiga toner från humlen. Alkoholen slår igenom lite lätt när ölet har värmts upp lite i glaset.

Ölet är lätt till medelfylligt med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är medelstora och mjuka.

Det här var faktiskt inte så dumt. Tyvärr så slår alkoholen igenom lite lätt när ölet har värmts upp lite i glaset, men det är inte så farligt egentligen. Det är hursomhelst kul med ett lite humligare bocköl!

Betyg? 3,4 av 5!

söndag 22 maj 2011

Brooklyn Summer Ale

Första ölet ut från Systembolagets sommarlansering blir Summer Ale från Brooklyn Brewery. Garret Oliver som är bryggmästare på bryggeriet har på sistone varit ganska mycket i Sverige och hållit i diverse föredrag och provningar. Dessutom lyckades Darren på BeerSweden nyligen att få till en Skype-intervju med honom, den hittar ni här.

Hursomhelst, ölet är en golden ale på 4,5% bryggd på utvald engelsk malt från tvåradigt korn, dessutom är den humlad med humlesorterna Perle, Cascade, Fuggle och Amarillo. Det låter väl lovande?

Vätskan har en klar orange färg med ett medelstort vitt skum. Skummet lämnar rejält med skumrester på glasets insida.

Doften är har inslag gräs, jord och lätt parfymerade grapefruktstoner. Det finns även en maltig bakgrund med inslag av smördegskakor. Det är en väldigt lätt doft.

Smaken är ganska tillbakadragen med endast lätta toner av gräs och grapefrukt, här tar malten mer plats med inslag av smördegskakor och karamell.

Ölet är lätt med en medelhög kolsyrehalt. Bubblorna är små och lätt stickiga.

Njae, det här var inte så jättekul. Ölet känns överlag lite väl tillbakadraget och dessutom upplever jag smakerna som ganska "fadda". Det här blir inte min favoritöl i sommar.

Betyg? 2,9 av 5.

Pris: 16:90 för 355 ml på Systembolaget.

torsdag 19 maj 2011

Gusto Öl


För någon vecka sedan fick jag hem ett spel: Gusto Öl från Njutingsfrämjandet. Jag har inte hunnit spela det än, men lovar att återkomma när jag/vi har gjort det. För de intresserade finns ölet att köpa på Njutningsfrämjandets hemsida (se ovan) för 149 kronor.

Spelet kombinerar alltså frågor om öl med ölprovning. Se bland annat Malt, humle, jäst & vatten för ett omdöme om spelet.

söndag 8 maj 2011

Oppigårds Starkporter


Ibland är det lätt att glömma bort öl som finns i det fasta sortimentet på Systembolaget; mycket tack vare att det hela tiden kommer nyheter som man vill prova. Oppigårds Starkporter är ett sådant öl (som man glömmer bort alltså) och för ovanlighetens skull köpte jag på mig en flaska för ett par veckor sedan tillsammans med bland annat Slottskällans Imperial Stout.

Färgen på vätskan är närmast svart med ett medelstort ljusbrunt skum, som försvinner efter ett tag. Inga skumrester på glaset.

Rostade, lätt brända toner är det första som möter mig när jag doftar på ölet. Tydliga inslag av mörk choklad, kaffe och lakrits samsas med lätta toner av torkad frukt.

Smaken är framförallt chokladdominerad, men inslagen av lakrits och kaffe finns även här. Det är tämligen sött, men med en välbalanserad beska. Trevliga toner av torkad frukt dyker också upp i bakgrunden.

Kroppen är fyllig och kolsyran är mjuk. Munkänslan är väldigt len och behaglig.

En väldigt stabil porter helt enkelt, från ett väldigt pålitligt bryggeri. Tillsammans med den utmärkta Fuller's London Porter så är jag nog beredd att säga att det här är bland det bästa man kan få tag på i Systembolagets ordinarie sortiment när man är sugen på porter.

Betyg: 3,9 av 5.

Pris: 28,50 för 50 cl på Systembolaget.

lördag 7 maj 2011

To Øl First Frontier IPA

Det här är det första ölet på Systembolaget från det relativt nystartade danska kontraktsbryggeriet To Øl. First Frontier IPA är som namnet avslöjar en IPA, alkoholhalten är 7,1% och humlet som använts är Warrior, Simcoe och Centennial. Killarna bakom projektet heter Tobias Emil Jensen och Tore Gynther, vilka för övrigt är gamla elever till den välkände danske fantombryggaren och läraren Mikkel Borg Bjergsø. Precis som majoriten av Mikkellers öl så bryggs det här ölet på De Proefbrouwerij i Belgien, vilket också är förklaringen till varför dessa öl numera är flaggade som belgiska på Systembolaget.

Ölet är grumligt orangefärgat med ett stort vitt skum som lämnar rejäla mängder med skumrester på glaset. Det ser väldigt inbjudande ut.

Doften bjuder på citrus och grapefrukttoner tillsammans med en hel del tallbarr och kåda. Det finns också vissa inslag av kakor och karamell i bakgrunden.

Smaken är torr med mycket grapefrukt och citrus med lätta inslag av aprikos. En lätt karamellighet skönjs också och bidrar till en viss balans innan den relativt kraftiga efterbeskan kommer fram.

Kroppen är medelfyllig och kolsyran är relativt livlig med små, friska bubblor.

En god, torr och lättdrucken IPA som kanske inte sticker ut alltför mycket, men det passar perfekt en så här solig och varm försommardag som denna.

Betyg: 3,8 av 5.

Pris: 34,90 kr för 33 cl på Systembolaget.

fredag 6 maj 2011

Mikkeller Koppi Tomahawk x Odoo Shakiso Coffee IPA

Senaste ölet i den danska fantombryggaren Mikkellers portfölj är en kaffe-IPA vid namn Koppi Tomahawk x Odoo Shakiso Coffee IPA. Ölet är bryggt på/av De Proefbrouwerij i Belgien, likt de flesta av Mikkellers öl, och är för övrigt ett samarbete med kafferosteriet Koppi i Helsingborg. Kaffet - Odoo Shakiso - kommer från Etiopien och är ekologiskt odlat.

Vätskan är lätt grumligt orange med ett stort beigefärgat skum. Det lämnas små rester på glasets kanter.

Doften visar prov på klassiska IPA-toner: tallbarr och kåda. Det finns också vissa friskare inslag av apelsin och en lätt parfymerad ton. Kaffetonen är dock väldigt svag, men det går att finna om man letar.

Första smakerna som slår mig när ölet hamnat i min mun är tallbarr och grapefrukt. Precis som i doften finns det inte några övertydliga kaffetoner, utan mest en fadd aning av att det svarta guldet varit med i tillverkningsprocessen. En viss ton av karamell går också att finna. Eftersmaken bjuder på en lång och kraftig beska.

Munkänslan är medelfyllig med mjuk, medelstark kolsyra.

Jag vet inte riktigt. Först hade jag förväntat mig en kraftigare kaffekaraktär än detta, men efter att ha läst några recensioner (och påverkats?) ändrades förväntningarna en aning. På något sätt känns det som om kaffet inte tillför något särskilt och slutresultatet känns litet intetsägande, men det är ju inte dåligt.

Betyg: 3,0 av 5.

Pris: 39 kr för 33 cl på Systembolaget.

torsdag 5 maj 2011

Hantverksbryggeriet Baronen


Hantverksbryggeriet Baronen är ett barley wine som varierat en aning i alkoholhalten från årgång till årgång. Det här är en flaska från 2009 och alkoholhalten är angiven till 11,5%. Jag har tidigare provat ölet - fast då andra årgångar. Bland annat provade både Fredrik och jag Baronen 2006 och 2008 på Örebro Öl & Whisky Festival förra året och blev klart imponerade - intressant nog var 2008 faktiskt godast.

Ölet är lätt grumligt orangefärgat med ett litet vitt skum. Inte så mycket rester på glaset.

Doften har tydliga toner av karamell, honung, farinsocker, brända mandlar och alkohol. Det finns också en lätt aning av torkade frukter, vilket lär komma fram än mer med lite lagring.

Smaken är framförallt söt med honungsinslag, knäck, brända mandlar, torkad frukt och värmande alkohol. Alkoholen är mer påtaglig än i tidigare varianter av det här ölet jag druckit och stundom bränner det till lite för mycket, trots att man tar små klunkar.

Munkänslan är fyllig med mjuk kolsyra.

Det här var gott, men som jag var inne på så slår alkoholen igenom en aning för mycket - kanske skulle jag låtit flaskan stå ett tag till?

Betyg: 3,7 av 5.

Pris: 64,90 för 33 cl på Systembolagets beställningssortiment.

(Finns på tre lokala Systembolag i Västerås. Jag tror det är 2008:an som säljs nu - det här var en gåva.).

tisdag 3 maj 2011

Bolita Brown Double Nut Brown Ale

Precis som etiketten på ölets baksida berättar så är Bolita en sorts lotteri som lockade arbetarklassen i Ybor City distriktet i Tampa. Den bryggs också av ett av de mest hypade amerikanska microbryggerierna just nu, nämligen Cigar City Brewing. Ölet i sig, Bolita Brown Double Nut Brown Ale, är en imperial brown ale på 9% baserad på klassisk engelsk brown ale, fast med dubbelt så mycket av allt.

Jag kör på direkt med en recension!

Vätskan har en oklar mörkbrun färg med ett två fingrar högt skum. Skummet lämnar lätta rester på glasets insida.

Doften är maltig och komplex med inslag av knäckig kola, rostade nötter och vaniljfudge. Det är helt klart malten som dominerar, men det finns även en lätt jordig humleton i bakgrunden. Ölet ger ett vinöst intryck.

Smaken är även den späckad med nötter och knäckig kola, det finns också en hel del rostade toner som gör att den påminner lite om en porter. Avslutningen är söt men lätt bitter med en ganska värmande alkohol.

Fylligheten ligger någonstans mellan medel och hög. Kolsyrehalten är medelhög med små, lätt stickiga bubblor.

Hmm... ja det här var inte så dumt. Dock vet jag inte om jag är sådär superimponerad, jag tycker att t. ex Nøgne Ø Imperial Brown Ale är snäppet trevligare. Dessutom gör priset på 119:- att man förväntar sig något utöver det vanliga.

Betyg? 3,7 av 5! Gott och trevligt, men inget utöver det vanliga!

Pris: 119:- för 75 cl på Systembolaget.